Koel

Jouw koele hand als begroeting terloops tegen de naakte huid van mijn hals gelegd als je net thuis komt en ik in de keuken sta is het belangrijkste antwoord op vragen die ik niet eens kan formuleren. Veel meer dan twee stevige warme armen om me heen geeft die koelte mij grond onder de voeten, een bescheiden thuis in een wereld waar ik nooit helemaal thuis zal horen.

Koesteren

Dat we samen iets helemaal niet leuk, mooi, inspirerend of anderszins de moeite waard vinden voor ons maar dat we er toch vooral heel enthousiast over zijn omdat we zien wat voor moois anderen ermee kunnen.

Ik vind het fijn dat we dat delen.

Ze zeggen dat het goed is om zulke dingen vaker uit te spreken binnen een relatie. En dat doe ik ook wel. Af en toe. Maar je lijkt er niet zo veel om te geven, niet zoals ik. Geeft niet, ik koester het wel voor twee…

Verschillig

Af en toe heb ik de drang om hele harde, gemene, lelijke, wrede dingen over mezelf zeggen. Veel, luid, langdurig. Gebrek aan materiaal is er niet, zelfkennis bestaat voor minstens 80% uit inzicht in mijn eigen lelijkheid.
Wat ik natuurlijk eigenlijk wil is dat er dan iemand naast me staat die laat merken dat het ze wat uitmaakt, mijn pijn, en de enormiteit van die pijn. Dat iemand oprecht vooral schoonheid ziet ook als ze weten wat ik zelf zie.

Als ik voorzichtig een glimp van mijn zelfbeeld laat doorschemeren – want veel te fatsoenlijk om me volledig over te geven aan de destructieve drang – maakt het mensen wat uit. Maar dat is nooit wat ik ervan hoop. Het maakt mensen uit omdat het ongemakkelijk is, of confronterend, of omdat ze denken dat ik ze van nalatigheid beschuldig. Omdat het onredelijk is en weggeredeneerd kan worden en om zo veel andere redenen die vooral over henzelf gaan… Soms, heel soms, en heel even, maakt het iemand wat uit allen maar om mij, om mijn pijn. En daar weet ik me dan helemaal geen raad mee…

Slijtage

Soms raak ik een beetje extra verstrikt in mezelf, het leven, alles.
Wat overblijft zijn de werkelijk wezenlijke vragen zoals: waarom vallen er steeds gaten in de bovenkant van mijn sokken en blijven de zolen heel terwijl ik toch de hele tijd op sokken door het huis loop?

Afzonderlijk

Regen, zon, regenbogen. Glimlachende voorbijgangers, flarden van gesprekjes onderweg. Verkleurende bladeren, fietstochtjes tegen de wind in, paddestoelen. Gedeelde smart, gedeelde vreugde, kleine geschenken en grote gebaren… de wereld is zo onnoemelijk, onbegrijpelijk, allemachtig, hartverscheurend, grenzeloos mooi.  Alles. Iedereen.

Ik hoor hier niet thuis…

Twee maten

Voor de dierbare mensen in je leven wil je niet alleen de betrouwbare, stabiele factor zijn. Je wilt passie, verlangt (wanhopig, soms) een soort mystiek romantisch verhaal, je wilt meer dan gemoedelijkheid ook al kun je dat meer vaak niet benoemen. Je wilt niet vanzelfsprekend zijn maar bijzonder. Alles kunnen geven in het vertrouwen dat ze naast je blijven staan; ook als je aan diggelen op de grond ligt en jezelf even niet meer bij elkaar kunt rapen.
Maar van je kat houd je zo veel juist omdat hij je als zo vanzelfsprekend ervaart dat hij het verschil tussen de bank en jouw schoot gewoon vergeet op jacht naar een libelle.

Brief I

Lieve,

Als ik dan toch mijn monologen in de grote leegte die internet heet hervat dan is het ook hoog tijd dat ik jou weer eens schrijf. Al weet ik op het moment niet echt goed wat ik je zou willen vertellen. Er is al zo veel gezegd, en misschien is dit de keerzijde van onbeantwoorde brieven; ik blijf in mijn eigen cirkeltje ronddraaien. Maar ik houd van de dromerige melancholie die herinneringen aan jou losmaken, die mis ik in mijn dagelijks leven. Tegenwoordig is pijn gewoon pijn, verdriet gewoon verdriet, hard en scherp en peilloos diep. Tegelijkertijd verwoestender dan ooit, en eindeloos veel makkelijker om doorheen te leven. Ik ben rustig, vaak tamelijk tevreden en me op hetzelfde moment intens bewust van hoe ontroostbaar ongelukkig ik altijd ben.
Een kleine twee jaar geleden vond ik dat leven steeds makkelijker werd, naarmate ik ouder wordt. Dingen maken niet meer zo veel uit. Ik heb meer van mezelf leren accepteren. Inmiddels moet ik daar een paar kleine aantekeningen bij maken. Niet alles wordt makkelijker. Er is iets, reserves, een soort weerbaarheid die langzaam wegslijt. Het vermogen om de pijn te romantiseren verdwijnt en alhoewel dat klinkt als iets goeds maak ik me zo af en toe zorgen. Hoe lang tot ik bezwijk? Ik ontdek de laatste tijd steeds meer onherstelbare gaten in mijn eigen weerbaarheid, zoals eerder geschreven; verdriet is gewoon verdriet. Ik kan het geen zin, doel of oorzaak meer geven. Geen mooi verhaal.
Ik mis het verhaal.
Jij bent onlosmakelijk verbonden met de hoogtijdagen van mijn vermogen tot dat verhaal. Soms wil ik gewoon een beetje met je praten om een vleugje van dat gevoel, die veerkracht opnieuw te beleven. Maar je bent er niet.

Lieve J. het ga je goed.

L.

Alle begin is moeilijk

Ik dacht dat ik wel weer behoefte had om zo nu en dan iets hier te schrijven. Nooit heb ik echt helemaal begrepen waarom ik dat überhaupt zou willen, om de aandacht is het me niet echt te doen, maar dat terzijde. Dus ik regelde wat dns gedoe, liet de man in mijn leven een stukje webserver reserveren en installeerde het vertrouwde cms. En zie hier.
Terwijl ik mijn eerste verhaaltje zat te tikken werd me opnieuw duidelijk waarom ik eigenlijk ook alweer gestopt was. Ik heb niets te vertellen, wat ik wil vertellen is voor niemand van wezenlijk belang en ik kan ook niet echt schrijven. Maar om er na al die moeite nou weer meteen de brui aan te geven is ook weer zo wat. Dus tja, dit dus, hier. We zien wel waar het terecht komt. Het eerste stukje tekst is in ieder geval alweer veelbelovend.